1.9 Maribor – Graz

Vaikka Mariborin hotelli hyvä olikin ei ilmastointi toiminut yöllä mikä sai meidät kuitenkin vaihtamaan seuraavaksi yöksi maata. Suunnistimme Itävaltaan ja Graz’iin.

Vignette tarroja oli jo useampi liimattu katteeseen

Netti kertoo että Grazin vanha kaupunki on Unescon maailman kulttuuriperintökaupunki ja siellä on 290 000 asukasta ja kuusi yliopistoa. Euroopan kulttuurikaupunki 2003. Rajalla liimattiin jo kolmas Vignette –tarra katteeseen ja vaihdettiin samalla käyttökieli saksaksi.

Oltiin katsottu pari hotellia valmiiksi, joista ensimmäinen ei irronnut enää nettihintaan, joten ajeltiin toiseen eli nyt ollaan Hotel Danielissa. Moderni perustason hotelli, jossa Hondan sai talliin piiloon. Vähän on kävelymatkaa vanhaan kaupunkiin, joten tehtiin pieni tutustumiskierros majoittumisen jälkeen kaksipyöräisellä.

Ruokapaikka Graz’ssa

Syötiin pitkästä aikaa kunnon sapuskat vatsaolosuhteiden sen jo salliessa. Käytiin Grazin taidehallissa (joka on aika modernin näköinen rakennus), mutta näyttely oli aika vaatimaton.

Graz’n taidehalli

Kun päästiin hotelliin niin alkoi sataa kaatamalla ja ukkostaa.  Lämmintä täällä on ollut vielä arviolta 28, joka on ok normaalikamppeissa ja ajaessa, mutta liikennevaloissa jne on todella hiostavan kuuma ajovarusteissa. Jospa tuo ukkonen raikastaisi ilmaa.

Graz’n korkeus on 360 m merenpinnasta, mikä pudottaa lämpötilaa jonkun asteen merenrantapaikkoihin verrattuna (mikä on ollut yksi syy pohjoiseen reitinvalintaan).

Upea rinnemaisema, mutta huonosti tallentui filmille

Huikean myrskynäytöksen jälkeen puimme ensi kertaa reissun aikana pitkät housut jalkaan illalla ulos lähdettäessä; ei nyt tosin sitten mitään jäätävän kylmää ollut. Bussilla suunnistimme kohti vanhaa kaupunkia ja ensin meinattiin yhden paikallisen laitapuolenkulkijan opastuksella lähteä vallan väärään suuntaan.Am Hautplatz geht’s nichst los, sanoi hän ja opasti meitä lähimpään hienoon baariin, liekö saanut henkilökunnalta provikkaa. No, löydettiin sitten oikea suunta ja pienen arvonnan jälkeen sijoittaudumme pieneen paikalliseen stubeen tutkimaan ruokalistaa. Aikamme sitä lueskeltuamme totesimme, ettei näistä oikein saa tolkkua mikä on mitä, mutta pyytämämme englannin kielinen lista ei paljon auttanut enempää.  Varman päälle tilattiin sitten wienerschnitzeliä ja makkaraa ja sauerkrauttia. Ja tietysti Petterille Apflerstruudelia. Trippaa eli vatsalaukkua ja sisälmyksia (buschl tai jotain sinnepäin itävallan murteella)osasimme välttää päivällä opitun mukaisesti.

Kaupat olivat onneksi illalla kiinni, muuten olisi saattanut matkan teko hidastua: kenkä- ja  laukkukauppoja kuin myös vaateputiikkeja osui  kaupunkikävelymme varrelle runsaasti. Täällä on erinomaisen hyvä tarjonta Butiken på landet  -kaupan tyylisistä asuista ja  itävaltalaiset käyttävät juhla-asuinaan paljon tirolilaistyylisiä pukuja – sekä miehet, naiset ja lapset.  Ehkä hieman modernisoituja tyyliikkäämpiä versioita kuin mitä olemme tottuneet turistiesitteissä näkemään.

Seuraavana aamuna lehdessä kerrottiin, että myrsky oli vienyt Grazissa ja ympäristössä talojen kattoja ja palokunta oli ollut kiireinen kellareiden ja katujen pumppauksien kanssa. Puitakin mennyt nurin ja kaupungilla oli roskaa ja oksaa joka paikassa. Aamulla paistoi kuitenkin taas aurinko ja modernin Daniel hotellimme hyvän aamiaisen (vain kahvissa olisi ollut parantamisen varaa) lastattiin laukut Hondan kyytiin  ja eikun baanalle.

Leave a Reply