2.9 St-Girons – Portiragnes

Liikkeelle lähtiessä oli vielä viileätä (kun oltiin perillä rannikolla niin oli jo +33). Tarkoitus oli ajella maaseututeitä ja käydä matkalla tutustumassa Canal du Midi -kanavaan. Se kun on Unescon maailmanperintökohde.

Canal du Midi rakennettiin jo 1600 -luvulla yhdistämään Biskajanlahtea ja Välimerta. Ajateltiin että näin säästyisi monta purjehduspäivää (Espanjan kierto kesti kuukauden). Ei tarvitsisi kohdata vihamielisiä espanjalaisia ja alueella siihen aikaan liikkuneita merirosvoja. Rakentaminen kesti 12 vuotta ja siihen osallistui 12000 työntekijää. Se avattiin liikenteelle 1681. Rakentaminen kesti kuitenkin liian pitkään, aika ajoi kanavan ohi ja hyötypuoli jäi siksi vähäiseksi.

Nykyisin kapea ja ilmeikäs kanava kulkee Touloisesta Beziers’iin ja toimii lähinnä turistien kanavaveneilykohteena. Käyttäjistä 80 % on ulkolaisia; saksalaisia, sveitsiläisiä ja brittejä. Kanavalta voi vuokrata jokilaivan joko kipparilla tai ilman. Joella on myös ravintolalaivoja ja hotelleja.

Canal du Midi menee leppoisasti lounasaikaan kiinni, jolloin on kätevää murkinoita sulkuporttien yhteydessä olevissa ravintoloissa. Päivämatka päättyy klo 19.00 kun sulut eivät enää toimi. Eli leppoisaa lomailurytmiä johon luontevasti liittyvät sulkujen yhteydessä olevat ravintolat. Yhdessä kohtaa kanava menee jopa yhden joen yli. Ei yhtään hassumpi lomailuvaihtoehto.

Canal du Midin sulkuja.

Canal du Midin sulkuja.

Kanavan varrella oli kivoja pieniä ravintoloita ja kyliä.

Kanavan varrella oli kivoja pieniä ravintoloita ja kyliä.

Aikamme ihmeteltiin sulkujen rauhallista elämänmenoa, mutta nouseva lämpö nahkatakin alla pakotti meidät jälleen liikkeelle kohti rannikon viilentäviä ilmavirtoja.

Ajateltiin että kyllä se majapaikka sieltä sitten löytyy. Varattiin kuitenkin kännykällä yksi paikka. Kun tultiin perille hotelliin klo 15, olikin koko paikka kiinni. saatiin tietää että respa tulee paikalle vasta klo 17. Ilma oli kuuma ja olo matkatamineissa reissun jälkeen hikinen. No siinä kävi parempi puolisko jo vähän lämpimänä ranskalaisten tavoille, mutta minkäs teit. Ei auttanut vaikka Eija kuinka sätti puhelimessa hotellinpitäjää, joka rauhallisesti ilmoitti että tulee paikalle klo 17 kun respa avautuu. Päästiin sitten aikanaan huoneeseen ja Hondakin saatiin piiloon talliin joten loppu hyvin kaikki hyvin.  Hotelli oli Le Mirador ja aika vaatimaton.

Portiragnes kylänä oli melko pieni ja nopeasti nähty. Hiekkaranta oli kuitenkin hyvä.

Leave a Reply