13.8 Naantali- Bromarv

Naantali jää nyt taakse ja suuntana on Hanko. Hanko ja Naantali ovat pitkälti samantyyppisiä paikkoja; pieniä kaupunkeja, vanha puutalomiljöö ja hieno satama. Olin varannut yöpymisen Hangon ulkopuolelta Bromarvista, koska Hangosta ei löytynyt kohtuuhintaista majoitusta sekä edullista Bromarv’n majoitusta on paljon kehuttu.

Saavuin Hankoon lounasaikaan ja ajoin suoraan satama-alueen ravintoloita katsastamaan. Hanko vaikutti paljon hiljaisemmalta kuin Naantali. Johtunee osittain siitä että Hangon satama-alue on iso ja itse kaupunki on puolet pienempi kuin Naantali. Vain 9000 asukasta. Söin pitsan melko tyhjässä ravintolassa ja kyselin tarjoilijalta kuulumisia. Äskettäin oli ollut Offshore -veneiden Poker Run -tapahtuma sekä viime viikolla kansainvälinen puisten 6MR purjeveneiden kilpailu. Harmi kun en sattunut silloin tänne. No eihän sitä joka paikkaan kerkiä.

Lounaan jälkeen ajoin yöpaikkaan. Sinne on teitä pitkin tunnin matka mutta vesitse Bromarv -sijaitsee vain vähän Hangosta länteen. Mielenkiintoinen paikka. Satama-alue ja rakennukset ovat aivan uusia; kesäkuussa valmistuneet. Alueella on pitkä puukantinen laivalaituri, muutama täysin varusteltu viimeisen päälle oleva betoniponttoonilaituri, ravintola, huoltorakennus sekä torialue rakennuksineen.

Bromarvin hienosta satamaravintolasta sai hyvää ruokaa kohtuuhintaan.

Torialuetta reunustavat punaiset kevytrakenteiset vajat, joiden alaosa toimii myyntitilana ja yläosa yöpymistilana. Matalissa huoneissa on sähköt, mutta wc ja suihkutilat ovat vierasataman tiloissa. Yöpyminen on halpa vain 35 euroa.

Satamatoria reunustavat kevyet rakennukset joiden yläosassa on makuuparvi, johon sisäänkäynti on takaa. Tori on pejantaisin, joten onneksi en sattunut silloin. Olisi ollut aikainen herätys.

Laiturin päässä on polttoainetankkaus veneille. Laiturin kausipaikka maksaa vain 200-300 euroa.

Laiturit olivat tukevia varustettuna sahköillä ja vesillä.

Paikka on maksanut 1,8 miljoonaa ja 3000 talkoo tuntia. Kunta puolet ja yksityisillä lahjoituksilla ja EU rahalla loput. Nyt kun satama on valmis, liiketoiminta on annettu yrittäjälle. Homma on ollut suuri menestys alusta pitäen ja mm. huoneet ovat koko ajan varattuna.

Hieno satama on tehty säätiöiden, kunnan ja eu:n rahoilla sekä isolla määrällä talkoo tunteja.

Huomenna kohti Helsinkiä ja visiittiä uiville venemessuille.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *